show sidebar & content

Jong Feyenoord/Excelsior- Jong Sparta 6-1, op pad met de Olympus Om D Em 5 Mk2

26 mrt 2015 / in Blog, Uncategorized

Sinds enige tijd fotografeer ik al met de Fuji X-T1 in combinatie met de lenzen de 16-55 f/2.8 en de 56mm f/1.2. Een geweldige camera met geweldige kleuren en beeldkwaliteit. Zo fijn fotograferen is dat het scherpstellen gaat lekker soepel het de viewfinder is ook geweldig, what you see is what get. Ik miste op deze camera nog een telelens en was van plan om de Fuji 40-150 f/2.8 aan te schaffen.
De Nikon D750 waar ik ook nog mee fotografeerde daar had ik nog de 80-200 lens op zitten maar het gewicht van deze lens samen met de camera en de ervaringen met de Fuji X-T1 met veel minder gewicht deden mij besluiten om de Nikon + lens vaarwel te zeggen en helemaal over te stappen op fotograferen met systeemcamera’s.

Dat opende weer mogelijkheden en zo kwam ik op het idee om de Olympus Om-D Em5 Mk2 aan te schaffen. Olympus had ook net een telelens uitgebracht de 40-150 f/2.8, omgerekend beschikte ik dan over een lens met een zoombereik van 80-300 mm. In combinatie met de Olympus Converter zelfs 1.4x meer bereik. Dat opent dus nog meer mogelijkheden met deze zoom capaciteiten.
Alleen de ene camera is de andere niet dus dan is het kwestie van veel uitproberen en veel foto’s maken tot ik straks weer 1 met de camera ben.

Ik las op internet dat de beloften van Feyenoord een wedstrijd speelde tegen die van Sparta op Woudestein dus op de fiets geklommen en op naar een mooie gelegenheid om de Olympus camera en lens uit te proberen.

Nou ik kan je vertellen niet alleen moest ik wennen aan de camera maar ook aan het fotograferen van een voetbalwedstrijd. De momenten volgen elkaar zo snel op dat als je denkt ik heb het moment nu te pakken dan is het moment al weer weg. Dus vooral scherp zijn en voorzien van wat er kan gaan gebeuren in zo’n wedstrijd zijn belangrijke pijlers. Je moet als het ware voorspellen wat de voetballers gaan doen en waar je je camera naar toe kan gaan richten.

Het was in ieder geval een leuke ervaring om met de Olympus aan de slag te gaan en vooral om het focussen en scherpstellen onder de knie te krijgen. Ik heb zowel in Single Focus mode als in Continue Focus mode geexpirimenteerd. Mijn diafragma hield ik op F/4 de converter geeft een stop minder, de camera had ik op de S-stand gezet en gekozen voor een sluitertijd van 500/s en omdat Iso op auto stond kon ik met het bestaande licht deze sluitertijd makkelijk vasthouden. Wel kreeg ik daardoor Iso waarden van 6400 maar dat is met deze camera geen enkel probleem.

Enjoy the photo’s!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,